Ruska pašteta od dimljene pastrve
Osoba Priprema
4 30min
Kuhanje Čekanje
60min 30min
Osoba Priprema
4 30min
Kuhanje Čekanje
60min 30min
Sastojci
Za nadjev:
  • 250g Vruće dimljena pastrvaOčistiti od kože i kostiju
  • 100g Heljdina kaša
  • 250ml Voda
  • 1žličica Sol
  • 100g Kiselo Vrhnje
  • 2glavice Luk
  • 200g Šampinjoni
  • 50g Maslac
  • 2žličice Samljeveni crni papar
  • 1 žlica Limunov sok
  • 2žlice Nasjeckano peršinovo lišće
  • 4tvrdo kuhana Jaja
Za tijesto:
  • 250g Crno brašno
  • 50g Brašno od soje
  • 1žličica Sol
  • 20g Svježi kvasac (pola kocke)
  • 1žličica Med
  • 50g Kiselo Vrhnje
  • 30g Maslac
Upute
Za kalup:
  1. Heljdu kuhajte 5 minuta u malo vode s ½ žličice soli na slaboj vatri. Lonac maknite s peći i ostavite heljdu da poklopljena bubri 15 minuta. Umiješajte kiselo vrhnje. Luk ogulite i sitno nasjeckajte.
Za nadjev:
  1. Šampinjone operite, očistite i narežite na tanke listiće. U tavici otopite maslac, ispržite luk da postane staklast. Umiješajte gljive. Posolite, popratite, dodajte limunov sok i 1 žlicu nasjeckanog peršina. Poklopite i pirjajte 10 minuta na slaboj vatri, povremeno miješajući. Pastrvu narežite na kockice. Ispijane šampinjone, kockice ribe i preostali peršin umiješajte u heljdu. Oljuštite jaja.
Za tijesto:
  1. Pomiješajte crno brašno sa začinima, solju i brašnom od soje. U sredini načinite udubinu i u nju nadrobite kvasac. Umiješajte med i pričekajte 2-3 minute da se u njemu otopi kvasac. Ulijte tada vrhnje i zamijesite gipko tijesto. Pokriveno tijesto držite na toplom mjestu 15 minuta da uzađe. Pobrašnite radnu plohu i na njoj razvaljujte tijesto da bude debelo 3 cm. Maslacem namažite kalup. 8. Odrežite komad tijesta velik kao kalup; poslužit će vam kao poklopac. 9. Preostalim tijestom obložite dno i stranice kalupa i odrežite dijelove koji prelaze rub.
Pečenje
  1. Vilicom protresite smjesu heljde i šampinjona, polovicu nadjeva uspite u kalup tako da dno bude ravnomjerno pokriveno. Jaja polegnite jedno za drugim, pa pokrijte preostalim nadjevom. U tijestu za poklopac šiljatim nožem izrežite 3 rupice promjera 3 cm. Tim tijestom pokrijte paštetu i rubove čvrsto stisnite. Gornji dio pokrijte maslacem narezanim na listiće. Paštetu stavite na srednju prečku nezagrijane pećnice. Uključite pećnicu na 200° i pecite paštetu 30 minuta. U isključenoj pećnici ostavite paštetu još 5 minuta.